mandag 16. mai 2011

Hva skal til for at elevbedrift som metode skal fungere på MK

Elevbedrift kan være ett spennende tiltak for å gi elever ett møte med hvordan bedrifter fungerer, dette kan være nyttig siden mange starter opp egne fotostudier og lignende. Dessverre er min egen erfaring med elevbedrift ganske negativ, der ingen av elevgruppene ville legge innsats i arbeidet sitt.

For at elevbedrift skal fungere har jeg selv lært at elevene må arbeide med ett tema de virkelig liker, dette er for å skape en interesse for den arbeidsoppgaven de står ovenfor. Det er viktig å skape en god holdning hos elevene hvor de tenker entreprenørielt. Hvis elever har problemer med startfasen og bestemme seg for produkt kan læreren starte med en idemyldring rundt elevene sine interesser. Når elever får arbeide med noe de interesserer seg for vil innsatsen alltid være større.

En metode som kan fungere i nettopp denne situasjonen kan være MAKIS-prinsippet som tar for seg essensielle   deler i arbeidet. I en slik sammenheng vil læreren fungere som en motivatør å komme med innspill for å få de på riktig vei men lar elevene selv løse problemene gjennom samarbeid. En lærer må ikke begrense elevene sitt arbeid med sin kunnskap men la de utfolde seg kreativt.

I undervisningsammenheng vil lærerens innsikt verdiskapning kunne være til stor hjelp for elevens første møte med bedrifter, siden det er området elever ofte mangler erfaring med.



Kilder:
Ingen Karin Røe Ødegård (2003) Læreprosesser i pedagogisk entreprenørskap. Kristiansand S.: Høyskoleforlaget

1 kommentar:

  1. Jeg er helt enig med deg håvard. Vi fikk selv erfare hva som skjedde med elevbedrifter der elevene hadde null egen interesse i sine prosjekter og nærmest læreren hadde valgt ut. Alle som skulle være med på en messe måtte avlyse. Samtidig er det forståelig at det ikke er noe særlig å jobbe med noe man syns er uinteressant. Jeg tror føringene man legger før prosjektstart har mye å si. Ta noen undervisninger om kreativitet og vise frem hva som er blir gjort tidligere kanskje.

    SvarSlett